Wereld Autisme Dag

02-04-2021
 
Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Overal op de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Bij Sportief Capelle sporten veel kinderen die soms een klein beetje meer aandacht nodig hebben. En wat een feest is dat! Elke woensdagmiddag, het héle jaar. De groep die jaren geleden met slechts 3 kinderen begon is langzaam maar zeker uitgegroeid tot 20 kinderen. 
 

Veilige omgeving

“Als er iets belangrijk is voor mijn zoon, is het een veilige omgeving. En dat is precies wat jullie hem bieden. Elke week weer.” Aan het woord is de moeder van Bert. Haar 15-jarige zoon sport bij ‘Voetbal Extra’. “Bij een reguliere sportvereniging zou hij moeite hebben om zich vrij en blij te bewegen.”
 
“Bert houdt ontzettend van sporten, maar bij een gewone vereniging zou hij waarschijnlijk worden uitgelachen of gepest. Mijn zoon heeft een vroegkinderlijk trauma en is daardoor onveilig gehecht in zijn kinderjaren. Hierdoor zijn een aantal dingen niet goed ontwikkeld bij hem. Als kinderen zoals Bert, en ook kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD, zich veilig voelen, kunnen ze heel veel. De overlevingsstand waarin ze zich vaak begeven, kunnen ze dan laten varen. En dat is weer een belangrijke voorwaarde om zich te kunnen ontwikkelen. Zeker ook op motorisch gebied.”
 

Club Extra

Bert begon zijn sportactiviteiten bij Club Extra. Bij Sportief Capelle vinden we dat élk kind moet kunnen bewegen en sporten. Juist ook kinderen die op z’n best zijn in kleinere groepen. Omdat ze bijvoorbeeld door een vorm van autisme of een motorische achterstand net iets meer aandacht nodig hebben.
 
“Toen Bert net begon bij Club Extra moest ik zijn hand vasthouden als hij over een 30 centimeter hoog muurtje wilde lopen. Nu, op zijn 15de, springt hij al free-runnend over hoge afvalbakken en is hij motorisch zoveel sterker en zelfverzekerder. Dat maakt me ontzettend trots. De sportactiviteiten die jullie organiseren voor kinderen zoals Bert hebben daar een grote rol in gespeeld”, vertelt ze enthousiast.
 
“Het inlevingsvermogen van de begeleiders is zo groot, ook nu hij overgestapt is van Club Extra naar Voetbal Extra. Ik heb in het verleden gekeken of G-voetbal iets voor hem zou kunnen zijn. Maar de spanning voor het voetballen in competitieverband zou voor hem te groot zijn. Zeker als hij uitwedstrijden zou moeten spelen. Bert is gebaat bij het steeds op dezelfde plek sporten. En dat gebeurt bij Voetbal Extra. Steeds dezelfde begeleiders. Dezelfde opbouw. Duidelijkheid en een kleine groep. Het is zó ontzettend fijn voor hem. Tegenwoordig gaat hij zelfs alleen op de fiets. Zo vertrouwt voelt hij zich.”
  

Voetbal Extra

Eén van de begeleiders van Voetbal Extra is Sonny. De sport & beweegcoach van Sportief Capelle is laaiend enthousiast over ‘zijn’ kinderen. “Het is zo leuk om te zien dat ze tijdens de trainingsvormen elke keer zelf met oplossingen komen. Natuurlijk is het niveauverschil tussen de kinderen best groot. Er is bijvoorbeeld een jongen die ondersteund wordt door zijn looprek. Maar het maakt de andere kinderen helemaal niets uit. Ze helpen elkaar waar het kan. Dat is echt hartstikke leuk om te zien. Ik kan wel zeggen dat het een vriendengroep is geworden. Waar iedereen kan zijn wie hij of zij is. ”
 
Collega Roeland sluit zich hier volmondig bij aan. “Ik begeleid samen met nog twee collega’s de Club Extra groep. We kijken steeds wat kinderen wél kunnen. Het maakt niet uit waarom ze bij ons sporten. Door een lichamelijke achterstand, een autistische achtergrond of andere redenen waarom kinderen niet naar een reguliere sportvereniging kunnen. Altijd is weer de vraag; wat is wél mogelijk. Het plezier staat hierbij voorop. ‘Proberen is leren’ zeggen we tegen de kinderen en zeker door succesbelevingen kunnen de kinderen zich ontwikkelen. Op alle gebieden. We hebben een niet-normaal-meer leuke groep. Ook hier ervaar ik echt een vriendengroep. De kinderen zijn elke week weer zo blij om elkaar te zien. We zien bij de kinderen door de loop van de jaren een enorme groei in de motoriek en sociale vaardigheden.”
 
En de moeder van Bert? Zij benadrukt nogmaals “Hoe blij ze is met het bestaan van Club- en Voetbal Extra.  “Hij hoeft niet in een busje ergens naar toe. Hij sport en beweegt zoals elke ander kind, lekker dichtbij. Door de fijne begeleiding durft hij te proberen. Vervolgens merkt hij dat hij dingen ook echt kan. Dat is een super basis om te leren. Jullie veilige plek is fantastisch voor hem.”
 

Extra begeleiding nodig?

Heb jij ook een kind tussen de 6 en 18 jaar die behoefte heeft aan wat extra begeleiding tijdens het sporten? Hier vind je alle informatie over Club Extra. En hier over Voetbal Extra.
 
Bij beide groepen is er nog plek, je kind is van harte welkom! Bel of mail ons gerust! Info@sportiefcapelle.nl of 010-4588787.