Prachtig project gestart

04-05-2021

In Capelle aan den IJssel is onlangs een prachtig project gestart dat mensen met overgewicht ondersteunt in gedragsverandering in de leefstijl. Het gaat om mensen met een inactieve leefstijl, die gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen.
 
“In Nederland zijn we één van de eerste sportbedrijven die een centrale rol inneemt bij het implementeren van de BeweegKuur. Vooral omdat er zoveel disciplines betrokken worden, ben ik ontzettend enthousiast over dit tweejarig project, dat onlangs is gestart.”
 
Aan het woord is Hilke van der Pols, beweegmakelaar van Sportief Capelle. Zij is projectleider van de de BeweegKuur Sportief Capelle; een erkende multidisciplinaire Gecombineerde Leefstijlinterventie (kortweg GLI) vanuit sportcomplex Aquapelle.
 

Gezondheidswinst

Het doel van de BeweegKuur GLI is het realiseren van gezondheidswinst bij mensen met overgewicht of obesitas. Met een combinatie van ondersteuning bij bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering krijgen deelnemers op meerdere vlakken begeleiding.
Het team bestaat uit huisartsen, praktijkondersteuners, diëtiste, fysiotherapeut, leefstijlcoach en beweegcoach.
 
“Beginnen met bewegen en sporten werpt natuurlijk altijd zijn vruchten af als iemand zijn of haar leefstijl wil verbeteren", vervolgt Hilke. “Maar daarnaast is het óók van belang om bijvoorbeeld het eetpatroon, slaapritme en lichamelijke (on)mogelijkheden onder de loep te nemen. Zodat de verbeteringen meer blijvend zijn en mensen minder snel terugvallen naar oude patronen.
 

Individu centraal

Leefstijlcoaches Danielle Driebeek-Houtman en Eveline Hurkmans gaan een belangrijke schakel vormen tijdens de Beweegkuur. “Zij gaan vanuit sportcomplex Aquapelle de mensen individueel begeleiden. De leefstijlcoaches zullen stap-voor-stap samen met de deelnemers bespreken waar behoefte aan is. Er wordt vooral gekeken naar wat allemaal wél lukt en wat vol te houden is. Het doel is te komen tot blijvende gedragsverandering. Onderwerpen zoals stress, slaap, voeding en bewegen komen aan bod. Gezondheid meer is dan alleen de afwezigheid van ziekte of gebreken.”
 
Naast de twee leefstijlcoaches staan de participerende fysiotherapeuten (Kevin Neleman en Joost Aptroot) en diëtiste (Wendy Schreuder). Zij begeleiden zowel de individuele gesprekken als de groepsbijeenkomsten. Hilke: “Deze professionals gaan in samenspraak met elke deelnemer een beweeg- en voedingsplan maken. Uiteraard is deze afgestemd op het individu. De groepsbijeenkomsten zullen thema’s behandelen die voor iedereen belangrijk zijn, zoals voeding, motivatie en beweging.”
 

Sociale factor

De beweegactiviteiten zullen groepsgewijs begeleid worden. Beweegcoach Roeland Offermans gaat wekelijks een activiteit organiseren, welke plaatsvindt in de sporthal van Aquapelle. “Uiteraard wordt in overleg met de deelnemers besproken wat mogelijk is en zéker ook; wat ze leuk vinden. Het kunnen bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen zijn of de groep gaat met elkaar wandelen. Deelnemers nemen zelf de regie door middel van het stellen van eigen doelen.”
 
“Bewegen, voeding en gedragsverandering gaan altijd hand-in-hand” vervolgt Hilke. “Omdat er, zeker ook in deze coronatijd, steeds weer aangetoond wordt dat een gezond gewicht zo belangrijk is, wordt de Beweegkuur vergoed vanuit de basisverzekering. Doorverwijzing vindt dan ook plaats via de huisarts. We kijken ontzettend uit naar de samenwerking met onze partners. De eerste gesprekken met deelnemers staan gepland. Zij staan, net als wij, te popelen om te starten!
 
Get fit, Stay fit!