Ons zwemteam blijft zich ontwikkelen

03-02-2021

Wie denkt dat we, in deze lockdown, achterover leunen heeft het behoorlijk mis. We gebruiken deze periode juist ontzettend actief! Bijvoorbeeld om ons zwemlesplan eens goed onder de loep te nemen.
 
Dit plan is uiteraard nog niet zo erg oud, dus het evalueren ervan lijkt misschien wat overbodig. Toch is niets minder waar. Het merendeel van onze zwemonderwijzers was werkzaam in het voormalige zwembad De Blinkert. Maar nu natuurlijk functionerend in een nieuw zwembad én binnen een andere organisatie; Sportief Capelle.
 

Nieuw plan

Dat vroeg om een nieuw zwemlesplan, hetgeen ontwikkeld en geschreven werd voordat het zwembad open ging. Na een paar maanden met dit plan gewerkt te hebben, is het nu een uitstekend moment om de eerste bevindingen met elkaar te evalueren.
 
Sietske Ott namens het team; “Wat we vooral belangrijk vinden is de informatie naar de ouders. Zij kunnen hun kind volgen via het leerlingvolgsysteem. In dit systeem kunnen ouders precies zien welk onderdeel hun kind al goed beheerst en waar nog aandacht aan besteed moet worden. Voor ouders, en natuurlijk ook voor alle zwemonderwijzers, is het van belang dat de eisen en normen helder zijn. En ook voor iedereen hetzelfde.”
 

Puntjes op i

“En nu het zwembad gesloten is, kunnen we hier functioneel de tijd voor nemen” verduidelijkt Sietske. “We komen regelmatig bij elkaar om echt de puntjes op de i te zetten. Het moet voor een kind niet uitmaken van welke zwemonderwijzer hij of zij les krijgt. De uitleg moet in de basis hetzelfde zijn. Ook de eisen van elk badje nemen we nog eens door. Klopt het allemaal zoals we het vooraf bedacht hebben?”
 
“En gelukkig is dat het geval” lacht Sietske. “Het gaat echt om details, maar juist die maken soms het verschil. We willen kinderen op de meest leerzame én tegelijk speelse manier lesgeven. En zoals het ook met opvoeden is; erover praten blijft belangrijk.”
 
En zo is het zwemlesplan een bewegend document, dat altijd in ontwikkeling zal zijn.