HOMEBASE

13-01-2020

 

Wanneer je diepte opzoekt...komt talent bovendrijven

 
Hij komt superlatieven te kort om aan te geven wat hij vindt van het project HOMEBASE dat onlangs op zijn school is geïntroduceerd. Docent lichamelijke opvoeding van Accent Capelle, Patrick Rietbroek, steekt zijn enthousiasme bepaald niet onder stoelen of banken. “Ik word hier heel, héél blij van!”.
 

Capelse scholen zijn betrokken

Een groep jonge mensen die zich na schooltijd verzamelt om dingen te doen die hén interesseert. Gewoon lekker in hun eigen school. Laagdrempelig, ontspannen en vaak ook zelf bedacht. Waarbij gelachen wordt, bekende en soms minder bekende activiteiten gedaan worden en waarbij de jongeren onderling een band opbouwen. Met elkaar én met de begeleiders; een jongerencoach en een Sport- en beweegcoach. Het gebeurt allemaal, sinds het begin van dit schooljaar, op drie scholen voor voortgezet onderwijs (Accent Capelle, IJsselcollege en Comenius College) in Capelle aan den IJssel. ‘HOMEBASE’.
 

Zinvolle vrijetijdsbesteding

Patrick Rietbroek vertelt dat de meerwaarde van de maandagmiddag, het moment waarop zijn leerlingen meedoen aan HOMEBASE, nog de hele week in de klas merkbaar is. “Wij zijn een school voor praktijkonderwijs. Onze leerlingen hebben baat bij structuur. Het is werkelijk prachtig om te zien dat onze jongeren tussen de veilige muren van de school, zo’n zinvolle vrijetijdsbesteding ontwikkelen. We kunnen er de hele week nog op doorborduren” onderstreep Patrick het belang. “De sociale vaardigheiden worden ongemerkt getraind op een leuke, ontspannen manier. Misschien hadden ze die middag anders wel op straat rondgelopen. Tijdens HOMEBASE gaan ze echt de diepte met ze in. Hierdoor worden talenten ontdekt die we tijdens de lessen op school anders nooit gezien zouden hebben. Echt super waardevol!”
 

Enthousiast

Ook Rutger Veugelers van Sportief Capelle is erg enthousiast over de eerste maanden HOMEBASE. “We hebben in deze korte tijd al zoveel ontzettend leuke dingen met de jongeren gedaan. We komen wekelijks op dezelfde dag in één van de scholen. We betrekken de jongeren bij de programmering en het worden over het algemeen super actieve uren. Wat we bijvoorbeeld al gedaan hebben is kruisboogschieten, boksen en we hebben een tafeltennistoernooi georganiseerd. Maar ook wat meer culturele activiteiten krijgen aandacht” vertelt Rutger verder, “zoals graffiti-tekenen, film kijken en onlangs hebben we een FIFA-toernooi georganiseerd.” Patrick Rietbroek vond vooral deze laatste activiteit zeer geslaagd: “Daar hebben wij, de docenten, het ook nog de hele week over gehad! Veel van mijn collega’s zijn ook komen kijken.”
 
“Deelname is vrijblijvend en daardoor erg aantrekkelijk voor de jongeren” vervolgt Rutger. “Ze mogen komen wanneer ze willen en hoeven bijvoorbeeld geen lid te worden. Ze blijven dan anderhalf uur bij ons, gewoon lekker in hun eigen vertrouwde omgeving. De meeste deelnemers zijn 12 tot 14 jaar, maar uiteraard sturen we oudere jongeren niet weg. De deur staat voor iedereen open!”
 

Preventief signaleren

Vooral de opgebouwde band met de jongeren is erg waardevol, aldus Rutger. “Kinderen van de basisscholen kunnen na schooltijd allemaal meedoen met onze wijksport. Dat vervalt zodra ze naar de middelbare school gaan. En daarmee verdwijnt dan ook de kans om heel vroeg zaken te monitoren of preventief te signaleren, om zodoende negatief gedrag te voorkomen. Met HOMEBASE hebben we weer meer vat op de jongeren, en daarnaast is het natuurlijk ook gewoon superleuk en gezellig.”.
 

Samen zijn we sterk

Sportief Capelle is in oktober 2018 gestart met de voorbereiding van het project door contact te leggen met het onderwijs, gemeente Capelle aan den IJssel, de stadsmariniers en belangrijke maatschappelijke partners zoals de Stichting Welzijn Capelle (SWC). Samen is gebouwd aan dit project. Met als doel om eventuele problemen en knelpunten vroegtijdig te signaleren, deze signalen op te pakken om zwaardere zorg en ondersteuning te voorkomen.