Fit en Beweegfonds 60+

 
 
Persbericht 27-03-2023
In januari 2023 hebben de gemeente Capelle aan den IJssel en Sportief Capelle de handen ineen geslagen om Capellenaren van 60+ met een laag inkomen de kans te geven om met financiële steun lekker te (gaan) bewegen.
 
“Op dit moment zitten we al rond 20% van het totaalaantal wat we dit jaar kunnen helpen” zegt Denise de Looze, projectleider van het Fit en Beweegfonds 60+. “We hebben dus nog genoeg ruimte om nog meer mensen financieel te ondersteunen.”
 
De eerste deelnemers zijn gestart met bewegen met behulp van het fonds. Zo is er een aantal begonnen bij diverse fitnesscentra. Een dame heeft een proefles yoga gedaan en besloot daarmee verder te gaan. Er zijn ook mensen lekker naar zwemactiviteiten gekomen. Eén van de deelnemers zegt: “Ik ben in de coronaperiode gestopt met bewegen en nu heb ik daar wel last van. Ik moest echt gaan bewegen, maar dat is vaak best duur. Door dit fonds kan ik toch gaan bewegen en ik ben echt dankbaar dat dit voor mij financieel ondersteund wordt!”
 
“Eén van de voorwaarden voor een bijdrage uit het fonds is, dat een deelnemer in Capelle aan den IJssel woonachtig is, maar als hij of zij graag in Rotterdam of ergens anders wil bewegen, dan is dat ook goed.” aldus Denise. “We kunnen een beperkt aantal deelnemers helpen in 2023. Voor 2024 is dat aantal verdubbeld. Op dit moment hebben we nog voldoende ruimte voor meerdere mensen.”
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Startsein gegeven!
Op maandag 9 januari gaf wethouder Harriët Westerdijk, wethouder voor armoede- en sportbeleid, het startsein voor het Fit en Beweegfonds 60+. Dit deed zij in de horeca van sportcomplex Aquapelle, samen met Lian Witteveen, directeur van Sportief Capelle. 
 
De gemeente heeft een nieuw fonds voor inwoners van Capelle aan den IJssel die 60 jaar of ouder zijn en een laag inkomen hebben.
Inwoners kunnen vanaf 9 januari bij het Fit en Beweegfonds 60+ een aanvraag doen voor een financiële bijdrage voor een sport.
 
Harriët Westerdijk, wethouder voor armoede- en sportbeleid: “Het Fit en Beweegfonds 60+ is er speciaal voor zestigplussers. Het is voor ouderen die voor hun gezondheid extra beweging nodig hebben, maar zelf geen sportvereniging of activiteit om te bewegen kunnen betalen. Zo zorgen we dat ook zij kunnen sporten. Bewegen is echter niet het enige doel. Want sporten heeft ook een sociale functie. Je doet het meestal samen. Zo ontmoet je nieuwe kennissen of maak je misschien zelfs vrienden.”
 
Sport en bewegen
De bedoeling van de regeling is dat ouderen meer gaan bewegen. Dat betekent bijna iedere week een keer sporten of bewegen. Dat kan bij de gewone sportclubs, zoals bijvoorbeeld tennis, voetbal of gymnastiek. Maar ook bij speciale beweegactiviteiten voor ouderen. Op www. sportiefcapelle.nl zijn veel activiteiten te vinden.
 
 
Voor wie?
De belangrijkste redenen voor deelname aan het fonds zijn:
  • U bent 60 jaar of ouder.
  • U bent ingeschreven als inwoner van Capelle aan den IJssel.
  • U heeft een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minumum óf een schuldhulpverlening óf AOW zonder aanvullend pensioen.
Aanvragen van de bijdrage
De 60-plussers van Capelle aan den IJssel kunnen de financiële bijdrage aanvragen via een intermediair. Een lijst met alle intermediairs is te vinden op de website van Sportief Capelle. Als de aanvraag is goedgekeurd, stuurt de intermediair de goedkeuring door naar Sportief Capelle. Een medewerker van Sportief Capelle zoekt samen met de aanvrager naar een geschikte en leuke beweegactiviteit en handelt de afhandeling van de bijdrage verder af.
 
Proef 2023 / 2024
De proef is van start gegaan op 9 januari 2023. De proef gaat door tot eind 2024. Dan wordt gekeken of de regeling een succes is en mogelijk verder door kan gaan.
 
Foto: de wethouder (rechts) geeft het startsein voor de aanvragen bij het fonds.
Copyright foto: Jan v.d. Arend