Duofiets

14-03-2023
 

Nieuwe duofiets gekregen!
Is het geen plaatje?! De nieuwe duofiets is een feit en wat zijn wij, en de gebruikers, er blij mee!

De vorige fiets (zie hiernaast Ger en Gerda op de oude)  was na de vele kilometers toe aan vervanging en dankzij De Capelse Duiten en het Wijk Overleg Platform (WOP) hebben we een nieuwe duofiets aan kunnen schaffen.
 
 
De duofiets is, zoals de naam al doet vermoeden, een fiets waar je als duo op fietst. In tegenstelling tot een tandem zit je bij de duofiets naast elkaar. Door deze zitpositie wordt het voeren van een gesprek een stuk gemakkelijker. Want naast een sportieve activiteit is het gebruik van de duofiets ook een sociale activiteit. Lekker er samen op uit om een tochtje langs de IJssel te maken of door het Schollebos.
Doordat de duofiets elektrische trapondersteuning heeft kan de fiets door bijna iedereen gebruikt worden.
 
Johanna, sport en beweegcoach bij Sportief Capelle, zegt hierover: ‘Zodra de zon begint te schijnen zien we het aantal aanvragen om met de duofiets op pad te gaan stijgen. Mensen zien een ritje op de duofiets echt als een leuk uitje, en daar doen we het ook voor. Mensen op een leuke en plezierige manier laten bewegen.’. Daarom is het heel fijn dat we vanuit De Capelse Duiten en de WOP’s een mooie bijdrage hebben gekregen om een nieuwe duofiets aan te schaffen.
 
We gaan de komende jaren weer veel plezier beleven aan onze nieuwe fiets!
-------------------------------------------------------------------------------------
 

"Je hebt gewoon veel krediet op zo'n fiets."

 
Vrijwel elke maandag gaan Ger en Gerda samen fietsen op de duofiets. Tenminste, als het weer het toe laat.
 
Maandagochtend samen op stap
Ger is vrijwilliger bij de dagopvang van het afasiecentrum “De Zellingen”. Hij rijdt op vrijdag met de cliënten een rondje op de duofiets, zo ook met Gerda.  Gerda kreeg acht jaar geleden een hersenbloeding. Ze is halfzijdig verlamd en het spreken gaat haar moeilijk af.
 
“Door omstandigheden kon Gerda tijdelijk niet naar de dagopvang komen, zij geniet ontzettend van het fietsen! Via via hoorde ik dat er een duofiets gratis beschikbaar is bij Sportief Capelle. Dus ben ik begonnen om, meestal op maandagochtend, met Gerda op stap te gaan,” vertelt Ger. “Gerda kan niet meer zelfstandig fietsen, samen op de elektrisch ondersteunde duofiets gaat gelukkig wel!”
 
Een jaar lang samen op de fiets
Ger en Gerda rijden nu al een jaar lang samen op de fiets. In de grote garage van sportcomplex Aquaelle staat de duofiets klaar. Als de deur is geopend door een medewerker van Sportief Capelle, stappen zij op en kan de tocht beginnen.
 
Op de dijk
Vandaag is het koud maar de zon komt door. Ger houdt de route op zijn mobieltje bij. De tocht voert eerst langs de IJssel. Bij de molen in Nieuwerkerk is er de stop voor koffie. Daarna weer terug richting Capelle. Op de teller komt zo 13,7 kilometer te staan. “Als je de dijk op gaat, moet je best wel goed trappen. Goed voor de bovenbenen!”, aldus Ger. Gerda beaamt het knikkend.
 
Beide fietsers genieten van het tochtje: “Kijk, dit zijn we allemaal onderweg tegengekomen! Een fazant en een reiger. Zomaar langs de kant van de weg.”
 
Rondje Schollebos
Het rondje voert ook wel eens door het Schollebos. Met de fiets kun je daar eigenlijk alleen buitenom rijden. ‘Als we vroeg zijn, dan fietsen we ook over de lokale wandelpaden. Dat mag niet, maar de meeste wandelaars gaan voor ons opzij. Je hebt gewoon veel krediet met zo’n fiets,” onthult Ger nu zijn ‘geheime’ route. Als de poort van het volkstuinencomplex open staat, gaan ze daar natuurlijk kijken.
 
Terras
Na afloop wordt de duofiets weer ingeleverd. Die gaat meteen aan de accu zodat de fiets goed opgeladen is voor de volgende huurder. Ger en Gerda ploffen daarna graag neer op het terras van Brownies en Downies voor koffie met lekkers. Ger levert Gerda weer netjes thuis af.
 
“Twintig kilometer is lang genoeg.”
Ger is tevreden over de kwaliteit van de duofiets. :” Ik heb in al die tijd maar één keer een lekke band gehad. En ik weet nu dat ik  twintig kilometer met de fiets kan rijden. Dan moet je terug zijn. Maar dat is lang genoeg.”
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Als je de duofiets wilt lenen
  • De duofiets van Sportief Capelle is gratis te leen voor inwoners van Capelle aan den IJssel.
  • Je haalt hem op bij sportcomplex Aquapelle, aan de achterkant van het pand.
  • Het is verstandig om hem te reserveren. Stuur daarvoor een mailtje naar verhuur@sportiefcapelle.nl. Bellen kan ook, tel. 010-2588 787
  • Wij zorgen ervoor dat de fiets bij aanvang van de rit een volle accu heeft.