Sportcomplex Aquapelle goede locatie voor staatsexamens

02-08-2022
 
 
 
De Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) regelt onder andere de staatsexamens.
 
Het staatsexamen is bedoeld voor mensen die (niet) meer deelnemen aan het ‘gewone’voortgezet onderwijs. Per jaar kun je in 1 of meerdere vakken examen doen. Zo kan iemand langere tijd (maximaal 10 jaar) doen over het behalen van het diploma. Ook voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kun je staatsexamen doen.
 
Een van de onderdelen van een staatsexamen is het centraal examen. Dit is een schriftelijk examen. Het is hetzelfde als het centraal examen op gewone scholen. Het wordt afgenomen in mei, juni en augustus.
 
Grote ruimtes om examens af te nemen.
Nu heeft Duo grote ruimtes nodig om de examens af te nemen. Duo meldde zich bij Sportief Capelle met de vraag of er een mogelijkheid was om een sporthal te huren. Het oog was gevallen op sporthal Schenkel. Die was echter niet beschikbaar vanwege vaccinatie. Duo keek vervolgens naar sportcomplex Aquapelle.
 
Verenigingen moeten kunnen blijven sporten.
“De vraag kwam bij mij binnen,” vertelt Elzine van Nieuwenhuijzen van de afdeling Verhuur. “En samen met Robert van Leeuwen heb ik bekeken of het mogelijk zou zijn om aan het verzoek te voldoen.”
Robert ging in de weer met tekeningen van de zaal. De sporthal van Aquapelle kan verdeeld worden in 4 gelijke ruimtes. Gekozen werd om de middelste zalen, 2 en 3, voor de examens in te richten.
 
“In de sporthal zitten verenigingen die natuurlijk willen blijven sporten. De badmintonverenigingen konden meteen om vijf uur weer spelen in zaal 1 en 4, terwijl de beheerders begonnen met opruimen. Voor 19:00 uur was de gehele zaal weer beschikbaar voor badminton.”
Want dagelijks stonden er in mei 100 tot 300 tafels in de hallen 2 en 3. Die werden elke avond opgeruimd om 17:00 uur  om de sportverenigingen de ruimte te geven. En elke avond na 22:00 uur weer opgebouwd.
 
Inzet van beheerders
Daarvoor moest er wel voldoende personeel aanwezig zijn. Beheerders waren laat in de avond klaar, stonden de volgende ochtend weer paraat voor taken bij de andere sportzalen. En vergeet niet dat ook kleedkamers en toiletten schoongemaakt moeten worden.
 
Het neerzetten van de tafels en stoelen is een secuur werkje. De rijen moeten goed staan, voor elke tafel met stoel geldt een gelijke afstand. Deels ging het klaarzetten met de hand, deels met de elektrische stapelaar. “En we werden er steeds handiger in”, aldus Robert.
 
Planning
“Het was een hele uitdaging om de planning te maken”, aldus Elzine. We moesten goed kijken welke scholen, groepen en sportverenigingen de zaal gebruiken. We wilden dat iedereen kon blijven sporten. Het is ons gelukt!”
Daarnaast regelde Elzine ook de toegangspasjes en lunches voor de examinatoren.
Dus zodoende ontvingen we in Aquapelle in de maand mei enkele honderden examenkandidaten voor de eerste ronde. De tweede ronde vond plaats in juni. Vanaf 9 augustus draait de derde en laatste examenperiode van dit jaar.
 
Nieuwe klok en lichten aan.
Robert: “Er was nog een speciaal verzoek van Duo. De klok die in de examenruimte hangt, is niet geschikt voor gebruik voor iemand die kleurenblind is. We hebben een speciale nieuwe klok gekocht. Verder hebben we gezorgd dat het licht in de examenruimte constant aan bleef. Het licht gaat normaal gesproken uit als je stilzit. Dat mocht niet gebeuren, dus computertechnisch hebben we dat aangepast.”
 
Verder moest iedereen in de examenperiode stil zijn. Hulde aan medewerkers en bezoekers die zich heel rustig hielden. “Liever stil zijn, dan zelf examen doen.”