“Meesters Roeland en Sonny verzinnen veel leuke dingen voor ons”

24-06-2022
 
De tienjarige Sven is zo’n vier jaar lid van Club Extra. Dit is een beweeggroep voor kinderen die wat moeite hebben om aansluiting te vinden bij reguliere teams of elftallen. Ze kunnen lid worden bij deze club van Sportief Capelle en krijgen elke week begeleiding bij beweegspelletjes en verschillende sporten. Vooral de variatie vindt Sven leuk.
 
“We doen elke week iets anders, steeds allemaal dingen door elkaar” vertelt een enthousiaste Sven. “Freerunning, badmintonnen, voetballen, atletiek. En ook klimmen in het klimrek en tikspelletjes. Meesters Roeland en Sonny verzinnen veel leuke dingen voor ons.”
 
De reden dat Sven aangesloten is bij Club Extra is omdat hij wat spierproblemen heeft, zoals hij dat zelf uitlegt. “Ik heb soms wat minder kracht en daarom ben ik al vier jaar lid bij Sportief Capelle. Meestal sporten we in de gymzaal, en soms ook buiten. Er zijn nog twee kinderen ouder dan ik, en de anderen zijn allemaal jonger. Iedereen mag gewoon doen wat hij kan.”
 
 

De moeder van Sven, Sonja, geeft extra uitleg. “Sven is hypermobiel en bleek daardoor een fysieke achterstand te hebben. Hij viel erg veel en werd daardoor onzeker. Op een gegeven moment vond hij andere kinderen zelf eng. Logisch ook als je steeds het risico loopt om omver gelopen te worden. Ik ben op onderzoek uitgegaan en ontdekte de mogelijkheid die Sportief Capelle biedt voor kinderen zoals mijn zoon. Vaak belanden zij een beetje tussen wal en schip.”
 
Svens deelname aan Club Extra werpt enorm zijn vruchten af, vertelt Sonja. “Ik heb hem zien veranderen van verlegen en timide jongetje dat alles spannend en eng vond, naar een kind met meer zelfvertrouwen. Dat op een klimrek en de trampoline durft. Dat veel minder valt en letterlijk steviger op zijn benen staat. Dat hebben de begeleiders van Club Extra echt heel goed en rustig aangepakt. Precies wat hij nodig had.”
 
Wat Sonja erg prettig vindt is dat er tijdens Club Extra veel sportclinics worden gegeven door sportverenigingen uit Capelle aan den IJssel. “Zo heeft hij een clinic boksen gehad, en ook korfbal, honkbal en badminton. Op die manier kunnen de kinderen heel laagdrempelig kennis maken met een sport en met de mensen die bij de vereniging horen.”
 
Elke week trainen
Voor Sven pakte de badmintonclinic erg leuk uit. Sven: “Ik kreeg een kaartje van de trainers van BCS die de badmintonles tijdens Club Extra gaven. Ik mocht toen van mijn moeder een keertje meedoen. Nu ben ik echt lid geworden bij Badmintonclub Schollevaar, train ik elke week en we doen onderlinge toernooitjes. Het is een aangepast team waar ik inzit. Misschien ga ik volgend seizoen wel naar de gewone jeugdafdeling, maar ik vind het nu zo leuk dat we dat nog wel gaan zien.”
 
Ook wat betreft Club Extra is Sven nog niet uitgespeeld en uitgeleerd. “Ik ben wel lid van de badmintonvereniging geworden, maar ik blijf ook nog lid bij Sportief Capelle. Het is zo leuk en ik wil nog niet weg bij de kinderen en de meesters daar.”
 
Lees meer over Club Extra
 
Foto: Sven Pijkeren