Trineke Eijer (74): "Doe mee aan de fitheidstest voor ouderen!"

14-10-2021
Fitheidstest
Voor Capellenaren van 60 jaar en ouder
 
 
 
De 74-jarige Trineke Eijer roept al haar leeftijdsgenoten op om mee te doen. Waaraan? De Fitheidstest 60+! Een activiteit die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt in diverse wijken van Capelle aan den IJssel en wordt georganiseerd door Sportief Capelle.
 
De test, die wordt afgenomen onder professionele begeleiding vanuit diverse disciplines, is gericht op het beoordelen van het ‘algemeen dagelijks handelen’. “En juist daarom kan echt iedereen meedoen” vertelt Trineke. “De nadruk ligt niet zozeer op sporten, maar meer op bewegen. En bewegen doen we allemaal. De één wat meer dan een ander, maar bijvoorbeeld opstaan uit je stoel of iets van de grond oprapen hoort daar ook allemaal bij.”
 
Trineke, die we spreken meteen nadat ze de test heeft afgerond, is tevreden over de resultaten die zojuist voor haar genoteerd zijn op het formulier dat alle deelnemers mee naar huis krijgen. “Er zijn diverse onderdelen, waar iedereen individueel getest wordt. Vandaag was er bijvoorbeeld een test om mijn spierkracht te meten. Ook werd mijn conditie getest in een wandelproef en mijn reactievermogen werd gecontroleerd. Tevens werd er gekeken naar mijn lenigheid. Iedereen krijgt alle resultaten overzichtelijk in een schema en daarmee heb je in één overzicht duidelijk hoe je scoort ten opzichte van je leeftijdsgenoten.”
 
“De resultaten geven inzicht in je lichamelijke gesteldheid op dit moment”, vult sport & beweegmakelaar van Sportief Capelle Denise de Looze aan. “Maar belangrijker is wat je ermee kunt doen als je hier weer de deur uitloopt. Misschien is de fitheidstest een bevestiging dat je al voldoende beweegt, of misschien kun je advies gebruiken om je gezondheid op bepaalde gebieden te verbeteren of in stand te houden.”
 
“En juist daar is veel aandacht voor tijdens de fitheidstest, vervolgt Denise. “Nadat de deelnemers langs de aanwezige huisarts zijn geweest voor het meten van bloeddruk en om te controleren of deelname aan de fitheidstest verantwoord is, volgen de daadwerkelijke testen. Uiteindelijk zien alle deelnemers vervolgens een diëtist en fysiotherapeut. Daar worden zij geïnformeerd over hun persoonlijke waardes die ze zojuist gescoord hebben.“
 
Het is belangrijk om te weten dat je de deskundigen alles kunt vragen” vult deelneemster Trineke aan. “Hier zijn de mensen die ons heel breed informeren over sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. En die ook alles weten over voeding en leefstijl.” Zelf is Trineke via de fitheidstest in aanraking gekomen met Club Goud. “De eerste keer dat ik meedeed aan de fitheidstest, alweer tien jaar geleden, hoorde ik van het bestaan van Club Goud; een beweeggroep speciaal voor 60-plussers. Het is een wekelijkse activiteit op dinsdagochtend, en daar had ik toen wel oren naar. Inmiddels beweeg ik daar alweer bijna tien jaar met heel veel plezier. Het is een leuke groep geworden waarmee we beweegactiviteiten doen en ook heel veel lol hebben. In de winter binnen, en in de zomermaanden lekker buiten. Juist nu ik ouder word merk ik hoe fijn het is om te blijven bewegen. Sommigen komen alleen naar Club Goud, anderen met hun partner. Iedereen is welkom en je kunt altijd meedoen op je eigen niveau.”
 
Terug naar de fitheidstesten; dit najaar is er nog drie keer de mogelijkheid om deel te nemen, ook bij u in de buurt! De eigen bijdrage is 5 euro en het team van Sportief Capelle is er nog in de wijken ’s Gravenland, Schollevaar, Schenkel en Oostgaarde. Zowel overdag als ’s avonds.
 
Een aanmelding kunt u gemakkelijk online regelen, via: https://www.sportiefcapelle.nl/fitheidstest-in-capelle-ad-ijssel/
 
Als u nog vragen heeft of indien het niet lukt om uzelf digitaal aan te melden, dan kunt u Sportief Capelle bellen op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag, tussen 10:00 – 12:00 uur op telefoonnummer 010-258 87 87. Wij staan u heel graag te woord!