Goed voorbeeld doet goed volgen.

11-10-2021
“Ik word me bewust van mijn eigen patronen, en belangrijker nog; ik onderneem sneller actie als ik zaken anders wil.” In één zin vat Miranda Broeren hiermee haar eigen voorgang samen sinds ze gestart is met de BeweegKuur Sportief Capelle; een erkende multidisciplinaire Gecombineerde Leefstijlinterventie (kortweg GLI) vanuit sportcentrum Aquapelle.
 
Het traject duurt twee jaar en ongeveer het eerste kwart zit erop voor Miranda. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken.
 
Hoewel de naam doet vermoeden dat het bij de beweegkuur voornamelijk over bewegen gaat, is voor Miranda een ander aspect belangrijker; haar gesprekken met de leefstijlcoach.
“Voor mij gaat deelnemen niet over afvallen. Ik weet dat het een logisch gevolg is als ik me emotioneel beter ga voelen. Dus daar heb ik nu mijn focus op. De gesprekken met de leefstijlcoach gaan er voornamelijk over wat ík nodig heb. Waar ik blij van word en wat míj energie geeft. Dit in tegenstelling tot een oud patroon van mij: steeds voor anderen zorgen. En te proberen aan het verwachtingspatroon anderen te voldoen. Dan komt daarna het afvallen vanzelf.”
 
De groepsbijeenkomst van afgelopen week staat Miranda nog helder voor ogen. “De diëtiste vroeg wat de GLI ons heeft opgeleverd tot nu toe. En daarna vroeg ze welke dingen we nog moeten doen die we niet doen om ons doel te bereiken. Haar vragen hebben me wel aan het denken gezet. Want eerlijk gezegd ging het met mijn goede voornemers voor gezonder leven niet helemaal de goede kant op. Ik ben naar het strand gegaan en ben voor mezelf doelen gaan formuleren waar ik me de komende tijd mee bezig ga houden. Door de gesprekken en bijeenkomsten die ik volg via de beweegkuur, word ik me er sneller bewust van als ik dingen doe die mijn gezondheid niet ten goede komen.”
 
Miranda heeft, naar aanleiding van de begeleidende gesprekken, concrete acties gemaakt voor zichzelf. Haar voornemen is om weer drie keer in de week naar de sportschool te gaan, en ook om de beweegactiviteiten van Sportief Capelle weer te bezoeken. Die had ze de afgelopen weken afgezegd door gebrek aan energie. Ook gaat ze meer leuke dingen voor zichzelf doen die haar de ontbrekende energie juist zullen geven. Als voorbeeld noemt ze fietsen, wandelen en in de natuur zijn. Ook een saunabezoek staat op de planning. “Ik wil nog meer trouw zijn aan mezelf. De begeleiding die ik krijg van de professionals in de beweegkuur helpen me daar enorm bij. Ik moet het zelf doen, en door erover te praten en voornemens concreet te maken zijn ze gemakkelijker uit te voeren. Vooral als je even afgedwaald bent en terugvalt in oud gedrag.”
 
Niet alleen Miranda zelf ervaart de veranderingen die de beweegkuur met zich meebrengt, haar man en dochter plukken er indirect ook de vruchten van. “Doordat ik meer structuur breng in mijn leven, kan ik daarmee ook een beter rolmodel zijn voor mijn 12-jarige dochter. Voor mezelf zorgen is het beste voorbeeld wat ik haar kan geven. En daar helpt mijn deelname aan de beweegkuur me uitstekend bij.”
 
GET FIT, STAY FIT!