Een hoge leeftijd én fit : Fitheidstest in De Vijverhof

29-08-2023
 
 
Vrijdag  25 augustus stond er weer een fitheidstest voor 60+ op de agenda, dit keer op locatie Vijverhof. Alle onderdelen van de fitheidstest zijn gericht op algemene dagelijkse handelingen. De test bestaat uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld een bloeddrukmeting, lengte- en gewichtsmeting, spierkrachttesten en een wandeltest.
 
Oudste deelnemers
De twee oudste deelnemers maakten deze editie de meeste indruk. Ze vielen in de gang al op door hun positieve, vrolijke gepraat. Mevrouw Nieuwenhuis en mevrouw Hoekstra van respectievelijk 98 en 92 jaar oud legden samen de volledige test af.

De dames wonen allebei in De Lijster, het gebouw tegenover de Vijverhof. Ondanks de hoge leeftijd zijn ze beiden erg zelfstandig, zo doet mevrouw Nieuwenhuis het grootste gedeelte van het huishouden nog helemaal zelf. Om fit te blijven gaat ze iedere week één keer naar de gym, één keer naar fitness en tot slot ook nog een keer zitdansen. Dat dit helpt kwam ook duidelijk uit de test naar voren: op basis van haar resultaten bleek dat ze eigenlijk vergelijkbaar presteert als iemand van 83 jaar. Een verschil van maar liefst vijftien jaar!
 
Tips van diëtiste om gewichtsverlies te voorkomen
Mevrouw Hoekstra is ook veel in beweging: ze loopt graag buiten of wandelt door winkelcentrum De Koperwiek voor haar boodschappen. Ze deed twee jaar geleden ook mee met de fitheidstest en kan daardoor goed vergelijken wat de verschillen zijn.

Zo blijkt dat ze in twee jaar maar liefst veertien kilo is afgevallen. Dat is een fors gewichtsverlies en ze is blij dat dit door de fitheidstest inzichtelijk is gemaakt. ‘Ik merkte dat mijn kleding losser ging zitten en minder goed paste. Op straat zag ik ook wel eens vrouwen met veel te ruim zittende kleding.’ Ze glimlacht even voordat ze haar verhaal vervolgt. ‘Dan leek het haast net alsof ze de kleding van hun man aan hadden’ grapt ze. ‘Dat wil ik natuurlijk liever niet, daarom zou ik graag weer een paar kilo aan willen komen.’ De diëtiste heeft gelukkig goede tips gegeven om aan te komen, bijvoorbeeld door het aantal maaltijden per dag te verhogen naar zes.
 
Proefles in het zwembad
Mevrouw zit met haar 92 jaar nog niet stil, ze wil zelfs nog iets nieuws oppakken! Zo gaat ze in de komende tijd een keer een proefles volgen in zwembad Aquapelle om te kijken of zwemmen iets voor haar is.
 
Beide dames hopen over twee jaar wéér met de fitheidstest mee te doen. ‘Dan ben ik 100 jaar, misschien komt de burgemeester wel langs om een taart te brengen!’ riep mevrouw Nieuwenhuis. ‘En dan kan mevrouw Hoekstra die taart mooi opeten om weer een paar kilo aan te komen,’ lachten ze.
 
Op vrijdag 22 september is de volgende fitheidstest in de Roo van Capelle. Wie mee wil doen, vindt hier meer informatie