Homebase: tijd voor evaluatie en reflectie

23-08-2023
 
 
Hoe houd je contact met jongeren vanaf 12 jaar? Hoe zorg je ervoor dat ieder kind een talent kan ontwikkelen? En hoe zorg je ervoor dat kinderen voorbereid zijn op risico’s die zij in het leven gaan tegenkomen? Vanuit deze vragen ontstond in 2018, het project ‘Homebase’. Een uniek, en inmiddels uitermate succesvol gebleken project in Capelle aan den IJssel, uitgevoerd door Sportief Capelle in samenwerking met het jongerenwerk. Bij Homebase blijven jongeren na schooltijd vrijwillig op school om mee te doen aan een rijk aanbod aan activiteiten (sport, cultuur en creativiteit), afgestemd op waar de jongeren zelf zin in hebben.
 
Al in een vroeg stadium onderstreepte een docent lichamelijke opvoeding van Accent Capelle het belang van Homebase: “Het is werkelijk prachtig om te zien dat onze jongeren tussen de veilige muren van de school, zo’n zinvolle vrijetijdsbesteding ontwikkelen. We kunnen er de hele week nog op doorborduren”.
 
Evaluatie en reflectie
Nu Homebase een meer structureel karakter krijgt binnen de Capelse scholengemeenschappen, vindt Sportief Capelle het een geschikt moment om Homebase intern te evalueren en weer eens terug te gaan naar de basisvragen waarmee het project ooit startte. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat de organisatie enorm in omvang gegroeid is en er een aantal nieuwe medewerkers in dienst is getreden.
 
Sandy den Haan
Sandy den Haan, voormalig stadsmarinier in Capelle aan den IJssel en vanaf de opstartfase nauw betrokken bij het project, wordt ook nu weer betrokken bij de evaluatie. Sandy: “Een aantal jaar geleden heeft Sportief Capelle de handen uit de mouwen gestoken en is het gewoon maar gaan dóen. Als eerste, en vooralsnog enige, in Nederland. We hebben toentertijd veel overleg gehad over hoe Homebase eruit zou moeten komen te zien. Voor welke jongeren het is en met welk doel. Natuurlijk zijn er ook landelijk mooie initiatieven ontwikkeld, maar Homebase lijkt daadwerkelijk te doen waar het ooit voor bedoeld is. Dat blijkt wel uit de grote groep jongeren die wekelijks aansluit. Onlangs heb ik weer drie dagdelen bij het sportbedrijf mogen doorbrengen om met elkaar te bespreken waar we staan. Om de theorie door te nemen, en tevens te bekijken hoe Homebase in de praktijk verloopt.”
 
Aantal jongeren dat deelneemt is groot
Het aantal jongeren dat deelneemt aan Homebase is vele malen groter dan ooit voorspeld. “Hiermee is de behoefte vanuit de jongeren meer dan aangetoond” concludeert Sandy. “Omdat Homebase zo ontzettend populair is gebleken, blijft het ontzettend belangrijk om het oorspronkelijke doel voor ogen te houden. En dit is méér dan mooie activiteiten aanbieden aan jongeren, en ze lekker bezig te houden. Eén van de achterliggende redenen is het vroegtijdig signaleren van problemen. Het bieden van een safe haven en safe persons is de noodzakelijke basis van waaruit gewerkt wordt aan talent en positieve identiteitsontwikkeling. Het groot aantal jongeren zorgt hierbij soms voor uitdagingen én heeft tegelijk een groot voordeel; er zijn nog meer mogelijkheden om de jongeren zelf te laten meedenken en mee-organiseren. Omdat er ook meer jongeren zijn die dit leuk vinden en goed kunnen.”
 
Doorontwikkeling
Door alle succesfactoren van Homebase heeft het project alle ingrediënten in zich om door te ontwikkelen, concludeert Sandy samen met het team van Sportief Capelle: “Het enthousiasme is nog steeds even groot als in het begin, zo niet nog groter. De doorontwikkeling zal in het gegeven liggen dat we jongeren nog meer betrekken bij de organisatie van de activiteiten en evenementen. Op deze manier kunnen ze hun talenten en passies ontdekken.
 
Daarnaast gaan ze steeds meer verantwoording voelen voor hun eigen vrijetijdsbesteding. We hebben de drie dagdelen volop besteed om manieren te vinden hoe we de jongeren daarbij kunnen helpen. Ik heb het Capelse Homebase ooit een ‘voorbeeld voor het hele land genoemd.’ En daar sta ik nog steeds achter.”