Bewegen op maat

Sporten met een beetje extra hulp

Heb je een lichamelijke of geestelijke functiebeperking? Natuurlijk wil je dan, net ieder ander, lekker kunnen genieten van sport en bewegen. Of misschien heb je een kind dat meer aandacht nodig heeft om zich letterlijk en figuurlijk vrij te kunnen bewegen? 
 

Kijken naar de mogelijkheden

Laten we samen kijken naar de mogelijkheden! Wij kunnen je bijvoorbeeld de weg wijzen naar een sportaanbieder die extra begeleiding biedt. Of misschien ben jij -of je kind- helemaal op z’n plek bij één van de activiteiten die wij organiseren. 

Van ‘stijve hark’ naar honkbalheld

 
Keano is 11 jaar en doet al twee jaar mee aan ‘Club Extra’. De meeste kinderen die zich elke woensdagmiddag verzamelen in de gymzaal, hebben een vorm van autisme. Net als Keano. Maar hier telt dat niet. Hier is ieder kind net zo gewoon als iedereen.
 
Er wordt gesprongen, gehuppeld, hardgelopen en als de ballen uit de netten komen, vliegen die al snel door de lucht. Vangen, gooien, en de eerste zweetdruppels komen tevoorschijn. “Keano is motorisch zo ontzettend vooruitgegaan sinds hij meedoet aan Club Extra” vertelt zijn moeder vanaf het bankje in de gymzaal. “Voordat hij hier kwam, kon hij zijn eigen veters amper strikken. Zo stijf was hij. En moet je hem nu zien” stralend kijkt ze de zaal in. En inderdaad; onder aanmoediging van de Sport- en beweegcoaches van Sportief Capelle klautert Keano behendig het klimrek in. “Hij vond alles eng” verduidelijkt zijn moeder de bijzondere prestatie van haar zoon. “De lessen bij Club Extra zijn ontzettend grensverleggend voor hem. En wat natuurlijk minstens net zo belangrijk is, hij heeft zijn plezier in bewegen teruggekregen.”  
 
Als Keano gevraagd wordt naar wat hij zélf nou zo leuk vindt bij Club Extra, weet hij het antwoord onmiddellijk: “De leraren zijn heel erg leuk. En alle spelletjes vind ik ook heel leuk. Ik zit in groep 8 van de basisschool en de gymles ging daar nooit zo goed. Maar hier wel. Eerst was ik echt een stijve plank en moest ik met alles geholpen worden omdat ik dingen niet durfde. Maar nu durf ik ze wel.” En weg is hij; de bal wordt klaargelegd voor ‘Bussietrap’ en de kinderen mogen zich verstoppen waar ze maar willen. Uiteraard wil hij dat niet missen…
 
Keano’s moeder onderstreept ondertussen het belang van Club Extra voor deze groep. “Het zijn kinderen die hier de rust en ruimte krijgen die ze nodig hebben en verdienen. De gewone wereld begrijpt hen niet altijd helemaal. Hier is de wereld helemaal één voor ze. Ook de leeftijden doen er helemaal niet toe. Jongere en oudere kinderen sporten gewoon door elkaar. Ze snappen elkaar, en dat gaat veel verder dan de leeftijd die ze hebben. Bij de kijkdagen denk ik regelmatig; ‘is dat mijn kind dat daar over een bok springt?’ Ik kan het soms echt niet geloven.”
 
Ook Roeland Offermans, sport- en beweegcoach van Sportief Capelle, ziet enorme vorderingen bij de kinderen. “We zijn altijd met twee lesgevers en soms nog stagiaires, dus alle kinderen krijgen enorm veel aandacht. Het doel is dat kinderen op den duur naar een reguliere sportvereniging gaan, maar sommigen blijven gewoon lekker zes jaar bij ons sporten. We kijken wat in de praktijk haalbaar is. Als het hier goed gaat, heeft dat altijd positieve gevolgen. Dan gaat het automatisch bijvoorbeeld op de gymlessen van school ook beter. We oefenen veel reguliere balsporten zoals voetbal, basketbal, volleybal etc, zodat kinderen kunnen doorstromen naar de verenigingen. Ook organiseren we regelmatig sportclinics met verenigingen of sportaanbieders, zodat de kinderen alvast trainers en begeleiders leren kennen. Freerunning, korfbal, kickboksen, alles komt aan bod”.
 
En Keano? Hij is onlangs met Roeland gaan kijken bij honk- en softbalverening Euro Stars. “Niemand wordt bij Club Extra beoordeeld op wat hij of zij niet kan. Wel op hoe iemand zich ontwikkelt” vertelt Roeland. “Maar toevallig zagen we tijdens een spelletje honkbal dat Keano ontzettend nauwkeurig kan gooien. Een hele goede kwaliteit bij honkbal. En dus ben ik met hem meegegaan naar een training op de vereniging. Dan is het allemaal toch wat minder spannend, zo voor de eerste keer.” Ondertussen rent Keano alweer door de gymzaal. Op zoek naar dé beste verstopplek. ‘Bussietrap’ is voor iedereen.
 
Bewegen loont! Altijd!